Ett samtal om näthat, granskande journalistik och antirasism

Imorgon är det söndag, och snart har 17 000 människor anmält att de då ska dyka upp i Kärrtorp för en ny Linje 17-demonstration mot nazism och rasism. Dessutom för att protestera mot förra söndagens våldsamma attack på samma plats, från nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Nazisterna i SMR får flertalet av sina nya medlemmar genom nätet, om man får tro dem själva. Rimligtvis hämtar de också mycket av sin näring från samma nätforum och vinklade sajter där hat, rasism och konspirationer göder även andra delar av den svenska extremhögern. Därför var det väldigt intressant att i början av denna vecka få intervjua Researchgruppen, som nyligen i Expressen kunde avslöja att vissa av landets mest aktiva näthatare också är (eller var) politiker för SD. Så kunde man visa bara efter ett långt och intensivt grävarbete, som få eller inga traditionella medieföretag idag själva skulle gå in i, där det ofta handlade om att följa folk in i deras egna miljöer och tankevärldar.

Det blev ett givande samtal, om det högerextrema näthatet och konsekvenserna utanför nätet, om antirasism, och vilken roll en granskande journalistik kan – eller bör – spela i allt detta.

Allt finns att läsa här.

Researchgruppen - Kopia

Comments are Disabled