Om Joakim

Journalist, författare, föreläsare och fotograf, född 1984 och uppvuxen i södra Göteborg. Jag är ursprungligen gymnasielärare i historia och samhällskunskap, men bodde 2009 i Centralamerika och upplevde det årets politiska omvälvningar i området. Mitt första jobb som journalist var att dokumentera och fotografera statskuppen i Honduras 2009 för en guatemalansk veckotidning. Efter det utvecklade jag ett stort intresse för både undersökande journalistik och utrikesbevakning.
Jag skriver mest reportage och analysartiklar om demokratifrågor, politik, högerpopulism, högerradikalism, mänskliga rättigheter, väpnade konflikter, flyktingkriser och fattigdomsfrågor.
Mitt stora intresse för Mellanöstern har lett till att jag har arbetat i bl.a. Libanon, Irak, Syrien, Turkiet och de kurdiska områdena. Jag har gjort ett flertal långa reportageresor till Syrien för att dokumentera kriget, den humanitära situationen, politiken i konflikten, samt syrienkurdernas strider mot Islamiska Staten. 2016 samlades delar av materialet i min debutbok Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS (Leopard förlag).
Jag har även fördjupat mig i och granskat olika högerradikala och nationalistiska läger, både i Sverige och internationellt, och har publicerats i både bok- och rapportformat om dessa ämnen. Sedan länge bevakar jag även den politiska utvecklingen i Ungern och 2018 kom min andra reportagebok Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern (Verbal förlag), som handlar om den ungerske premiärministern Viktor Orbáns auktoritära, högerradikala och nationalistiska politik – som blivit ett föredöme för den växande högerpopulismen i Europa.
I september 2019 kommer min nya reportagebok Thailandssvenskarna (Verbal förlag) där jag wallraffar bland svenska manliga sexturister i Thailand. Jag skriver om männens värderingar och tankar om feminism och invandringsfrågor, samt de nationalistiska och rasistiska åsikter de ger uttryck för. Boken tar temperaturen på den nuvarande polariseringen i Sverige. 
Medlem i Svenska Journalistförbundet och Svenska PEN.
Jag har flera gånger intervjuats om mitt arbete som journalist. Om motivation, bra och dåliga sidor med jobbet, om hur ens rapportering många gånger når bara ett begränsat antal människor, men också om hur ett uppdrag på rätt plats vid rätt tillfälle plötsligt kan ge en tolkningsföreträde i en BBC-sändning. Intervjuer går att hitta i bland annat Upsala Nya Tidning, i tidningen Journalisten, i magasinet Filter, på Journalistpodden samt i finska Uutiset.

Pressbilder
Ladda ner Pressbild 1 och Pressbild 2 (fotograf: Privat), samt Pressbild 3 (fotograf: Sabri Omar).

Uppdragsgivare
Sverige:
Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sveriges Television, Sveriges Radio, Expressen, Upsala Nya Tidning, Dagens ETC, Helgtidningen ETC, Fokus, Ordfront magasin, Blank Spot Project, Amelia, Fria Tidningen, Arbetaren, Bang, Re:public, Amnesty Press, Kyrkans Tidning, Frihet, Folket i Bild/Kulturfront, Sändaren, Accent, Feministiskt Perspektiv, Tidskriften Expo, Tvärdrag, Mana, Folkbladet Västerbotten, Lundagård, Flamman, SEKO Stockholms tidning, Konkret, Syre, Tankesmedjan Tiden, Folkuniversitetet, nätverket Schyst resande, med flera.
Internationellt:
Inforpress Centroamericana (GUA), Verdensmagasinet X (NO), Klassekampen (NO), Fagbladet (NO), Hufvudstadsbladet (FI), Ny Tid (FI), Kristeligt Dagblad (DK), Hus Forbi (DK), Information (DK), ARA News (NL), Weltwoche (SUI), BBC News Middle East (GBR), Daily Mail (GBR), VICE News (USA), Al Jazeera America (USA), Der Spiegel (DE).

Förlag
USAF förlag, Verbal förlag, Leopard förlag, Internationell Arena.

Utbildning
– Magisterexamen i journalistik: Magisterprogrammet i journalistik & Reportaget som undersökning och berättelse (90 hp), Institutionen för informatik och media, Uppsala universitet
– Kandidatexamen i historia (180 hp) och Fil. kandidatexamenstudier i statskunskap (en tenta kvar), Uppsala universitet
– Masterexamen: lärarexamen med behörighet i grundskolans senare år och gymnasieskolan (200 hp), Uppsala universitet (innehar lärarlegitimation)
– Säkerhetskursen ”Skydd mot risker i konfliktområden/Hostile Environment Awareness Training” (HEAT-certifierad), Folke Bernadotteakademin och Försvarsmaktens överlevnadsskola, Sandö
– Säkerhetskursen ”Come back alive”, Blank Spot Project och Försvarsmaktens överlevnadsskola, Arboga
– Utbildningarna ”Fotografering I” och ”Fotografering II”, Fotografiska Akademin, Stockholm