Om Joakim

Frilansjournalist, författare, föreläsare samt ofta även fotograf, född 1984 och uppvuxen i södra Göteborg. Jag är ursprungligen gymnasielärare i historia och samhällskunskap, men bodde 2009 i Centralamerika och upplevde det årets politiska omvälvningar i området. Mitt första jobb som journalist var att dokumentera och fotografera statskuppen i Honduras 2009 för en guatemalansk veckotidning. Efter det utvecklade jag ett stort intresse för undersökande utrikesjournalistik. 
Jag skriver mest reportage och nyhetsartiklar om demokratifrågor, politiska och väpnade konflikter,  mänskliga rättigheter, populism, fattigdomsfrågor och flyktingkriser.
Mitt stora intresse för Mellanöstern har lett till att jag under de senaste åren arbetat i bl.a. Libanon, Irak, Syrien, Turkiet och de kurdiska områdena. Jag har gjort ett flertal resor till Syrien för att dokumentera den humanitära situationen i kriget, den lokala och internationella politiken i konflikten, samt de väststödda syrienkurdernas strider mot Islamiska Staten. 2016 samlades delar av detta material i min debutbok Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS (Leopard förlag).
Jag har även i åratal noga följt och skrivit om den politiska utvecklingen i Ungern. 2018 kom min andra reportagebok Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern (Verbal förlag), som handlar om hur Ungerns premiärminister Viktor Orbán har utnyttjat flyktingkrisen för att stärka sin auktoritära och högerradikala politik – och samtidigt blivit ett föredöme för den växande högerpopulismen i Europa. 

Medlem i Svenska Journalistförbundet.

Jag har flera gånger intervjuats om mitt arbete som journalist. Om motivation, bra och dåliga sidor med jobbet, om hur ens rapportering många gånger når bara ett begränsat antal människor, men också om hur ett uppdrag på rätt plats vid rätt tillfälle plötsligt kan ge en tolkningsföreträde i en BBC-sändning. Intervjuer går att hitta i bland annat Upsala Nya Tidning, i tidningen Journalisten, i magasinet Filter, på Journalistpodden samt i finska Uutiset.

Pressbilder
Ladda ner Pressbild 1 och Pressbild 2 (fotograf: Privat), samt Pressbild 3 (fotograf: Sabri Omar).

Uppdragsgivare
Sverige:
Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sveriges Television, Sveriges Radio, Expressen, Upsala Nya Tidning, Dagens ETC, Helgtidningen ETC, Fokus, Ordfront magasin, Blank Spot Project, Amelia, Fria Tidningen, Arbetaren, Bang, Re:public, Amnesty Press, Kyrkans Tidning, Frihet, Folket i Bild/Kulturfront, Sändaren, Accent, Feministiskt Perspektiv, Tidskriften Expo, Tvärdrag, Mana, Folkbladet Västerbotten, Lundagård, Flamman, SEKO Stockholms tidning, Konkret, Syre, Tankesmedjan Tiden, Folkuniversitetet, nätverket Schyst resande, med flera.
Internationellt:
Inforpress Centroamericana (GUA), Verdensmagasinet X (NO), Klassekampen (NO), Fagbladet (NO), Hufvudstadsbladet (FI), Ny Tid (FI), Kristeligt Dagblad (DK), Hus Forbi (DK), Information (DK), ARA News (NL), Weltwoche (SUI), BBC News Middle East (GBR), Daily Mail (GBR), VICE News (USA), Al Jazeera America (USA), Der Spiegel (DE).

Förlag
USAF förlag, Verbal förlag, Leopard förlag, Internationell Arena.

Utbildning
– Fil. magisterexamen i journalistik: Magisterprogrammet i journalistik & Reportaget som undersökning och berättelse (90 hp), Institutionen för informatik och media, Uppsala universitet
– Fil. kandidatexamen i historia (180 hp) och Fil. kandidatexamen i statskunskap (en tenta kvar), Uppsala universitet
– Fil. masterexamen: gymnasielärarprogrammet (200 hp), Uppsala universitet (innehar lärarlegitimation)
– Säkerhetskursen ”Skydd mot risker i konfliktområden/Hostile Environment Awareness Training” (HEAT-certifierad), Folke Bernadotteakademin och Försvarsmaktens överlevnadsskola, Sandö
– Säkerhetskursen ”Come back alive”, Blank Spot Project och Försvarsmaktens överlevnadsskola, Arboga
– Utbildningarna Fotografering I och Fotografering II, Fotografiska Akademin, Stockholm