Ackiskrisen Part Deux: Det sjuka sjukhuset

Strax innan sommaren påbörjade jag och frilansjournalisten Lucas De Vivo en granskning av ”Ackis”, Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arbetsgivare för tusentals människor, en anrik och viktig institution för oss som bor i staden, och ett av den svenska vårdens flaggskepp. Men som de senaste åren fallit ner i en djup kris.

Lagom till valet bara några dagar bort lyfter detta nya reportage i Folket i Bild/Kulturfront fram några viktiga problem, utmaningar och infallsvinklar i en lokal kontext. När det samtidigt kan sorteras ihop med liknande brister på andra håll i landet, ser vi hur ”någonting håller på att gå sönder”. I en sådan situation uppmanar en av Ackis barnmorskor själv den höggravida Frida, som ska föda sitt första barn, att dra till Härnösand istället. Det finns inte nog med resurser att hjälpa henne på jättesjukhuset i staden där hon är folkbokförd.

Vad beror det här på? Ideologiskt styrd misskötsel, enligt den socialdemokratiske oppositionslandstingsrådet. Det kan få även ett av de främsta flaggskeppen att sjunka, i ett vårdhav(eri) som blivit allt stormigare de senaste åren.

Där fick jag till det. Kanske skulle jag jobbat som rubriksättare på en webbredaktion istället.

10417123_10154150906245417_960027309_n                                                      Foto: Lucas De Vivo

Comments are Disabled