I stormens öga, ett föredrag om Ungern

Ett tjugotal personer trotsade klass 3-stormen i Malmö igår kväll, och kämpade sig igenom svår blåst och regn för att höra mig föreläsa på Folkets hus om den politiska situationen i Ungern. En eloge till dem alla, jag vet inte om jag hade orkat göra det samma alla gånger.

Framför ett bildspel pratade jag i två timmar om den högerextrema, nationalistiska och auktoritärt konservativa utvecklingen i Ungern. Baserat på observationer jag gjort på reportageresa, på intervjuer med politiker och MR-folk och gräsrotsaktivister och trakasserade romer i gränstrakterna mot Kroatien, på wallraffande samtal i fascistpartiet Jobbiks högkvarter, och research där utöver. Efteråt kom det fram folk och ville prata. En äldre ungersk man, upprörd över situationen. En medelålders kvinna som bott senaste 30 åren i Sverige, inte haft koll på politiken i sitt gamla hemland men nu blivit lite bestört.

Det här var tredje gången i höst jag föreläste om Ungern, ett ämne som verkar intressera ganska många. Kanske särskilt så efter den uppmärksammade SVT-dokumentären i slutet av oktober, som ledde till protester från regeringen i Budapest. Genom att kräva en ursäkt bekräftades ju egentligen bara det hårdnande politiska klimat, som dokumentären ville belysa. I varje skildring av dagens Ungern räcker det därför inte att begränsa sig till att prata om det antisemitiska och antiziganistiska Jobbik, och uniformerade garden som partiet sammankopplas till. Att något står fel till där är ju övertydligt. Utan även hos socialkonservativa Fidesz som har regeringsmakten idag finns det nog med oroväckande nationalistiska och intoleranta utspel, och en internationellt kritiserad politik som enkelt drivs igenom med den egna majoriteten i parlamentet. Många kallar den till och med reaktionär, och odemokratisk. Samtidigt är detta parti på flera håll ännu normaliserat, och har internationella relationer till helt vanliga högerpartier i Europa. Även svenska sådana.

Om det här bredvid andra länder ska förstås som ett nytt fenomen i krisens Europa, där auktoritära strömningar bubblar fram på nytt och demokratiska element i EU står ganska bakbundna, lär det komma mycket mer att skriva och berätta om.

Comments are Disabled