Böcker/rapporter

Amanda – Min dotters resa till IS

Biografibok, Verbal förlag, 2022

Amanda betyder ”den älskvärda”. Amanda är också namnet på en ung tjej som föddes i Västsverige, konverterade till islam i tonåren och blev allt mer radikal med tiden. 2014 reste hon till IS-huvudstaden Raqqa tillsammans med maken Michael Skråmo och parets små barn. Medan maken rekryterade nya IS-krigare tog Amanda hand om barnen, mitt i en krigszon. Hela tiden höll hon kontakten med sin pappa i Sverige, Patricio Galvez. Efter dotterns död 2019 reste Patricio Galvez till Syrien för att hämta hem sina sju barnbarn från krigets inferno. Amanda är berättelsen om en ung, svensk kvinnas radikalisering och en pappas kamp mot klockan, byråkratin och opinionen på hemmaplan. Boken är samskriven av Patricio Galvez och mig. Amanda kan beställas från Verbal förlag och finns även tillgänglig hos Akademibokhandeln och andra återförsäljare (ISBN: 978-91-89155-81-7). 

Kommentarer från recensenterna:

”En levande berättelse om vanmakt och skuldkänslor.”
– Svenska Dagbladet
”Sätter fingret på en av samhällets stora utmaningar”
– Göteborgs-Posten
”En gripande och ytterst intim skildring av vanmakt och förtvivlan, förlust och sorg men också det aldrig aldrig sinande hoppet”
– BTJ-häftet 20/2022

Framtidens turism – Kan turismen bli mer hållbar efter pandemin?

Studierapport, Schyst resande, 2022

Var tionde människa i världen arbetar idag med turism, vilket gör det till en av de viktigaste ekonomiska sektorerna. Turismsektorn påverkades mycket starkt av coronapandemin. Redan efter några månader varnade FN för att 120 miljoner människor riskerade arbetslöshet. Länder i det globala syd som är starkt beroende av turismintäkter drabbades hårdast. I den här rapporten granskar jag konsekvenserna av pandemin för turismsektorerna i Mexiko och Egypten, och nya satsningar som regeringarna i länderna sedan gjort för att, som man säger, bygga hållbar turism. Rapporten skrevs  uppdrag av nätverket Schyst resande och kan laddas ner här

Vart är Europa på väg? – Röster om yttrandefrihet

Antologibok (e-bok), Internationell Arena, 2022

12 inlägg från skribenter och journalister med exempel på hur press- och yttrandefrihet undermineras i Europa. Det handlar om ofrivillig självcensur när kulturarbetare och journalister tvingas anpassa sig till snäva regler för att kunna arbeta, om munkavlelagen i Spanien som fängslar rappare som Pablo Hassel, om visselblåsare som Assange som förföljs för att ha avslöjat USA:s brott i Irak, om hur Ungern och Turkiet systematiskt kränker rätten till yttrandefrihet. Boken tar även upp hur censuren och propagandan nu under pågående krig underminerar press- och yttrandefriheten. Medverkande: Joakim Medin, Nurcan Baysal, Ann Mari Engel, America Vera-Zavala, Kurdo Baksi m.fl. Boken är utgiven av tankesmedjan Internationell Arena (ISBN: 978-91-8059-083-9) och finns att köpa i e-bokhandeln.

Samhällsbärarna

Rapportbok, Unizon, 2021

I slutet av 2020 rapporterades det att en tredjedel av alla svenska kommuner sett en ökning av våld i hemmet under coronapandemin. FN:s generalsekreterare varnade för ett sådant ökat våld redan i början av pandemin. I denna rapportbok samlar jag vittnesmål från 20 kvinno-, tjej- och ungdomsjourer över hela Sverige om ökad våldsutsatthet, sexuella övergrepp och förvärrad hedersproblematik som präglat pandemins första år. Boken granskar också hur svenska kommuners samarbete med jourrörelsen och civilsamhället sett ut under krisåret. Samhällsbärarna är utgiven av riksförbundet Unizon som samlar 130 jourföreningar, kan beställas från förbundets webbsida och från nätbokhandlare (ISBN: 978-91-519-8816-0). 

Kom levande hem – Personlig säkerhet på farliga uppdrag

Antologibok, Blank Spot Project, 2019

Den politiska friheten och pressfriheten i världen har varit på tillbakagång sedan början av 2000-talet. Samtidigt har det dykt upp ett flertal nya slags hotbilder mot aktörer i civilsamhället som upprätthåller och arbetar utifrån demokratins principer. Kom levande hem är en säkerhetshandbok för journalister, biståndsarbetare, demokratistödjare, människorättsbevakare och andra som arbetar med informationsinhämtning under osäkra förhållanden. Bland de medverkande finns både journalister och personer med bakgrund i bl.a. biståndsbranschen och Försvarsmakten: Martin Schibbye, Brit Stakston, Joakim Medin, Magdalena Robertsson Lind, Fredrik Janse, Olivia Forsberg, m.fl. Boken är utgiven av Blank Spot Project (ISBN: 978-91-7819-395-0) och kan beställas från nätbokhandlare och från förlaget.

Thailandssvenskarna

Reportagebok, Verbal förlag, 2019

Varje år reser tusentals svenska män till Thailand för att leva ut sina drömmar om sex utan krav och konsekvenser. Samtidigt klagar de på hur Sverige dukar under av feminism och invandringskollaps. De ger uttryck för manschauvinism, rasism och nationalism – och för en sorg över att något i det svenska samhället har gått förlorat. I min reportagebok wallraffar jag på barer, mc-träffar och bordeller i populära turistmål i Thailand och talar med dessa sexköpare och exilsvenskar. Jag beskriver insidan av männens subkultur i den thailändska prostitutionsindustrin, deras värderingar, och varför de allihop ser Sverigedemokraterna som ett värn för att rädda hemlandet undan både mångkultur och jämställdhet. Thailandssvenskarna kan beställas från Verbal förlag och finns även tillgänglig hos Akademibokhandeln och andra återförsäljare (ISBN: 978-91-87777-75-2). 
Olika utdrag av boken kan läsas i Expressen, i Dagens Arena och i Dagens ETC. Efter att boken släppts har jag intervjuats i bl.a. TV4 Nyhetsmorgon, Morgonpasset i P3, Journalisten och i Föreningen Grävande Journalisters tidning Scoop. I klippet nedan talar jag om boken i Go’kväll i SVT.

Kommentarer från recensenterna:

”En väldigt, väldigt läsvärd bok.”
– SVT Kulturnyheterna
”Det är en både skrämmande och fascinerande studie han har skrivit.”
– Aftonbladet Kultur
”En olidligt åskådlig och mycket viktig bok… Det finns en väl avvägd enkelhet i hans sätt att berätta. Och samtidigt en äkta sorgsenhet, snarare än förakt, i hans avståndstagande från de här männens beteende och värderingar.”
– Hufvudstadsbladet (Finland)
”Medins reportagebok är en mycket modig, välskriven och viktig röst i debatten om sexköp och inte minst om turismens vidriga baksida. Obligatorisk läsning om du funderar på att klicka hem en vintersemester till paradisstränderna i Thailand.”
– Ny Tid (Finland)
”Thailandssvenskarna är en unik skildring av de svenska sexköparna och deras rasism och sexism. Deras reaktionära syn på kvinnor, relationer, könsroller, invandrare och muslimer är lika obehaglig som den är relevant för att förstå den växande polariseringen.”
– Offensiv

Vart är Europa på väg? – 16 röster om Europa

Antologibok (e-bok), Internationell Arena, 2019 

En våg av högerpopulism och nationalism sköljer över de europeiska länderna, precis som i andra delar av världen. Frågan om vart vi är på väg är avgörande för de demokratiska rörelserna. I antologiboken ”Vart är Europa på väg?” diskuterar 16 olika röster vad som pågår i Europa, vad som är bakgrunden och hur framtiden kan tänkas se ut. Medverkande i boken: Joakim Medin, Kajsa Ekis Ekman, Eirik Vold, Carmen Blanco Valer, Bodil Valero, Valter Mutt, m.fl. Boken är utgiven av tankesmedjan Internationell Arena (ISBN: 978-91-519-1551-7) och finns att köpa i e-bokhandeln.
 

Högerradikalerna vid makten i Europa

Studierapport, Tankesmedjan Tiden & LO, 2019

Vad händer med demokratin, mänskliga och fackliga rättigheter när högerradikalerna tar makten? I denna studierapport sammanfattas och analyseras ett flertal oroväckande konsekvenser av att högerradikala populistpartier 2019 hade fått inflytande över regeringsmakten i Ungern, Polen, Österrike, Italien och Danmark. Högerradikalerna hade drivit fram lagstiftning som angriper flyktingar, invandrare och muslimer. De hade angripit pressfriheten och granskande medier. I Ungern och Polen har de attackerat demokratins grundläggande funktioner. Rapporten är utgiven av Tankesmedjan Tiden och LO (ISBN: 78-91-88224-84-2) och kan laddas ner här.

Welcome to Sin City – Swedish male sex tourists in
prostitution industries abroad

Studierapport, Schyst resande, 2018

1999 trädde den svenska sexköpslagen i kraft, som kriminaliserar köp av sexuella tjänster. Svenska män fortsätter dock att köpa sex och gör oftast så utomlands. I denna rapport har jag granskat svenska manliga sexturister i Thailand och andra prostitutionsindustrier utomlands, för att avslöja deras efterfrågan på prostitution, deras beteenden och miljön som de vistas i. Rapporten är en av de första studierna där ett större antal svenska män själva och helt osminkat får kommentera sitt sexköpande, och den skrevs  uppdrag av nätverket Schyst resande. Rapporten kan laddas ner här.

Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern

Reportagebok, Verbal förlag, 2018

Sedan 2010 har Ungerns premiärminister Viktor Orbán skaffat sig ett allt hårdare grepp om makten. Meningsmotståndare rensas ut, civilsamhället undermineras och en ny, lojal samhällselit växer fram. Regeringspartiet Fidesz kontrollerar merparten av alla medier och grundläggande demokratiska funktioner har monterats ned. En skrämselkultur har återvänt i samhället och Orbán har själv sagt sig vilja bygga ett illiberalt system. I min reportagebok Orbánistan ger jag en bakgrund till det auktoritära styret. Orbáns främlingsfientliga och nationalistiska politik gett honom många sympatisörer inom Europas högerradikala rörelser, även bland profiler i Sverigedemokraterna. Visar Ungern vägen till ett splittrat, auktoritärt Europa? Orbánistan kan beställas från Adlibris eller Bokus (ISBN: 978-91-87777-37-0). Mer information finns hos Verbal förlag.
Den politiska utvecklingen i Ungern har länge varit av intresse för mig. I november 2014 medverkade jag som Ungernkännare i dokumentärserien ”En rom på resa”, som sändes i SVT.  Avsnittet kan ses här.
Inför att Orbánistan skulle släppas blev jag intervjuad av bland andra SVT Kulturnyheterna, Upsala Nya Tidning och Dagens ETC

Kommentarer från recensenterna:

”Orbánistan är en på många sätt viktig och modig bok.”
– Svenska Dagbladet
Orbánistan är den bästa och mest aktuella skildringen av Orbáns nya Ungern som finns tillgänglig på svenska och måsteläsning för alla som vill förstå sig på vad som sker där.
– Ny Tid (Finland)
”Joakim Medin har skrevet en grundig og informativ bok om dagens politiske system i Ungarn. Boken anbefales sterkt til alle med interesse for hva som skjer i ungarsk politikk i dag. En detaljerad och mycket läsvärd beskrivning av utvecklingen i Ungern under premiärminister Viktor Orbáns styre.
– Tidskriften Nordisk Østforum (Norge)
”En initierad skildring av ett land där den politiska ledningen både vill vara med i internationella gemenskaper och samtidigt vara fri att överge dessa gemenskapers värdegrunder när det passar den egna nationella ideologin.”
– Aftonbladet
”Medin gör ett fint journalistiskt fotarbete. Han intervjuar oppositionspolitiker och intellektuella, går på valmöte med Jobbik, blir gripen av polisen när han närmar sig ett flyktingläger, läser brevväxlingar mellan EU och Ungern och pratar med korruptionsutredare och hårt pressade flyktingvänner.
– Sydsvenskan
En detaljerad och mycket läsvärd beskrivning av utvecklingen i Ungern under premiärminister Viktor Orbáns styre.
– Amnesty Press

Human Rights in Practice

Studierapport, 2018

Integrationen av flyktingar och migranter har blivit en av de viktigaste politiska frågorna i Europa. EU-kommissionen har i åratal dragit upp riktlinjer för hur introduktions- och språkkurser bör se ut, men sedan flyktingkrisen 2015 har de universella mänskliga rättigheterna försvunnit som ett rekommenderat tema i kurserna. Både EU-kommissionen och enskilda regeringar talar nu bara om behovet av att undervisa om kultur, skyldigheter och ”nationella värderingar”. 2016–2018 pågick det internationella integrationsprojektet Human Rights in Practice i Sverige och fyra andra EU-länder, där det gavs integrationskurser med mänskliga rättigheter som bärande tema. I rapporten intervjuas deltagare i projektet, samtidigt som svårigheter, kulturella skillnader och gemensamma beröringspunkter presenteras. Rapporten finns att ladda ner på Folkuniversitetets webbsida. 

Turkiets förvandling – Så stryper Erdoğan demokratin

Studierapport, Tankesmedjan Tiden, 2017

Turkiet har upplevt allt större interna oroligheter och problem med omvärlden, både som en konsekvens av kriget i Syrien och av andra skäl. Inbördeskriget mot den kurdiska PKK-gerillan återvände 2015, ett kuppförsök mot president Recep Tayyip Erdoğan inträffade 2016. Erdoğan har beordrat massarresteringar och massavskedanden av oppositionella, förbjudit civila organisationer, stängt ner oberoende medier, med mera. Erdoğans styre har blivit allt mer auktoritärt, i stor kontrast till de demokratiska och liberala sidor han visade upp när han först kom till makten 2002. Denna studierapport ger en bakgrund till Erdoğans auktoritära förändringar. Rapporten kan laddas ner från Tankesmedjan Tidens webbsida, (ISBN: 978-91-88224-40-8).

Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS

Reportagebok, Leopard förlag, 2016

2012 växte ett nytt kurdiskt självstyre fram i norra Syrien som en konsekvens av landets sönderfall under kriget. Självstyret blev välkänt i omvärlden på hösten 2014 när jihadiströrelsen Islamiska staten gick till attack mot den kurdiska staden Kobane. Slaget om staden resulterade i USA-koalitionen mot IS allierade sig med kurderna. Jag var den sista utländska journalisten som rapporterade inifrån det IS-belägrade Kobane. Min debutbok bygger på material insamlat under fem reportageresor till krigets Syrien och fokuserar särskilt på kurdernas självstyre och roll i det syriska kriget. Innan Kobane bevittnade jag också som enda utländska journalist hur syriskkurdiska styrkor räddade Sinjars yazidier undan IS folkmord och sexslaveri. Ett halvår senare blev jag fängslad av den syriska Assadregimen, anklagad för spioneri. Kobane handlar om små människor i stormaktsspel, om ideologi och historia i Mellanöstern, samt om regionens rubbande maktbalanser. Boken kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-73436-25-0). Mer information finns hos Leopard förlag.
I samband med släppet av Kobane blev jag intervjuad av Dagens ETC och av magasinet Omvärlden, av Nordegren & Epstein i Sveriges Radios P1, med flera. Under mitt program på bokmässan i Göteborg 2016 talade jag om boken med journalisten Cecilia Uddén från Sveriges Radio.

Kommentarer från recensenterna:

Joakim Medin är en orädd och kunnig ung frilansjournalist som rört sig i krigszoner där få andra vågat sätta sin fot. Krigets fasor är förvisso ständigt närvarande, inte minst i skildringen från belägringen av Kobane, ändå inte huvudsaken.”
– Dagens Nyheter
”Joakim Medins spännande och tankeväckande reportagebok Kobane handlar dels om kurdernas motstånd mot IS och dels om försöket att göra en form av socialistisk revolution.”
– Aftonbladet
”Det är en för svensk allmänhet oberättad historia, och Joakim Medins Kobane är lärorik, spännande, skrämmande och skickligt skriven.”
– Journalisten
”Det är viktigt att se världen som den är. Därför får den här boken högsta betyg.”
– Gotlands Tidningar
”I en tid då direktrapportering från krigsdrabbade områden inte bara är farligt – Medin var till exempel själv fängslad av den syriska regimen under en period – utan dessutom nedprioriterat hos allt mer magra nyhetsredaktioner, ger Medins bok en unik insyn i såväl det syriska inbördeskriget som i det kurdiska samhällsbygget.”
– Norra Skåne
”Jag har hört honom tala flera gånger. Sett hans prisade på-plats-ansträngningar för att komplicera och lyfta omvärldens blickar från stereotypa mediebilder av Syrien-krigets beståndsdelar. Frilansjournalisten Joakim Medin vill förklara.”
– Dagen
”Bilderna han förmedlar tar läsaren närmare Syrienkonflikten, synliggör de villkor miljoner människoöden flyr för att sätta sig i en båt över Medelhavet.”
– Arbetet
”Medins Kobane innehåller ny, fascinerande och viktig information som inte funnits publicerad på svenska, och inte nödvändigtvis ens på engelska.”
– Ny Tid (Finland)

Syrien – Revolutionen, makten och människorna

Antologibok, Verbal förlag, 2015

Fyra år efter att det syriska upproret inleddes hade 200 000 människor dödats och miljoner drivits på flykten. Varför ledde inte upproret till regimens fall? Vad betyder den regionala maktkampen för utsikterna till demokrati i Syrien? Varför blev staden Kobane en symbol för motståndet mot extremisterna i Islamiska staten? Kan landet resa sig ur spillrorna? Antologiboken Syrien – Revolutionen, makten och människorna ger nya perspektiv på en av vår tids värsta konflikter. Medverkande i boken: Joakim Medin, Razan Ghazzawi, Bitte Hammargren, Aron Lund, Somar Al Naher, Niklas Orrenius, m.fl. Boken kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-87777-11-0). Mer information finns hos Verbal förlag.

Signaler från ett sopnedkast – En radiohistoria

Antologibok, USAF förlag, 2014

I Signaler från ett sopnedkast samlas berättelser i reportageform om hur Studentradion i Uppsala bildades. Vi får läsa om när Studentradion regerade radiouppsala och om fallet från tronen. Om musiken, mutmiddagar med vaktelägg, en tårta till Annika Lantz, sändarna som blev kändisar och om eldsjälarna som gjort allt möjligt, både före och efter det statliga radiomonopolets avskaffande. Medverkande: Joakim Medin, Lisa Gidlöf, Emma Liedberg, Niklas Norén och Ellinor Skagegård. Boken kan beställas via Publit, (ISBN: 978-91-76090-64-0).