Battle of Ideas och IS-rekryteringen i Sverige

Den 19 november arrangerades det internationella debattforumet Battle of Ideas på Kulturhuset i Stockholm. Flera intressanta ämnen fanns med i programmet, och den näst sista punkten handlade om varför varför tusentals muslimer i västvärlden anslutit sig till den våldsamma jihadiströrelsen Islamiska staten. Med i panelen för att diskutera detta satt professor Bill Durodié från University of Bath, imamen Kashif Virk från Bait-ul-Aafiyyat-moskén, Rashid Musa som är ordförande i Sveriges unga muslimer, samt jag. 75 minuter för att diskutera ett sådant viktigt ämne var förstås på tok för lite tid. Flera av oss som medverkade hade väldigt intressanta men helt motsatta åsikter, om vad som legat bakom IS möjlighet att finna anhängare i Sverige. Likadant såg det ut bland åhörarna.

En månad senare finns det fortfarande anledning att blogga om Battle of Ideas, som exempel på hur vinden blåser när det gäller diskussioner om IS: åt alla väderstreck. Samhället kan fortfarande inte enas kring varför en liten grupp muslimer i västvärlden anslutit sig till IS. Men jag skrev senare en krönika om något vi alla åtminstone borde kunna instämma i: det är bara genom IS egna rekryterare som alla kunnat komma ända fram till det självutropade kalifatet. Det gäller även när resan först börjat, i Sverige.

I dagarna så har historien om tonårsflickan Marilyn från Västsverige fått ny uppmärksamhet, sedan Dokument inifrån på SVT berättat om föräldrarnas hårda arbete för att få henne fri. Marilyn åkte sent på våren 2015 till IS-territorium tillsammans med sin flera år äldre pojkvän, den senare vill ansluta sig till IS. Samma resa, oftast ner till den turkisk-syriska gränsen, har hundratals andra människor i Sverige gjort. Att döma av både vad granskande journalistik kommit fram till och vad myndigheter rapporterat, är IS rekryterare i högsta grad närvarande i Sverige. Och islamistiska nätverk som rekryterar militanta jihadister har redan länge funnits i Sverige, utan att vad vi vet någonsin ha varit lika framgångsrika, som under de senaste åren.

En liknande formulerad fråga blev hängande i luften, både efter att professor Durodié och jag hade talat. Vad finns det för fel på hur vi konstruerat våra egna, västerländska samhället, när de inte automatiskt förmått stoppa hundratals individer från att lockas in i IS fålla och världsbild?

boi-svart

Comments are Disabled