Jag, en av Uppsalas hetaste profiler. Eller: att arbeta som journalist med ett babyface.

För några dagar sedan presenterade sajten Uppsalavimmel.se en lista med Uppsalas 30 mest profilstarka personer under 30 år. Sajtens läsare hade kommit in med antingen 300 eller 800 förslag (uppgifterna varierar) på unga Uppsalaprofiler, som skars ner till 30 personer, som sedan lämnades över till en jury för att rangordnas.

På den färdiga listan finns idrottsstjärnor, politiker, artister, företagare och journalister – och en av dem jag, på plats 15.

10995393_10153342891790071_2402282381398599095_n

Kriterierna ska ha varit att personerna på listan är profilerade och har en koppling till Uppsala, är välkända och engagerar, och inte har fyllt 30 år under fjolåret. Massvis med bra förslag ska ha kommit in, varav några dock fick falla bort på grund av ålder.

Här kan Uppsalavimmel.se och juryn dock inte ha gjort någon ordentlig faktakoll, eftersom jag fyller 31 år nästa månad. Jag är för gammal men det har undgått granskningen.

Vid fler gånger än jag kan räkna har jag fått höra hur ung jag ännu ser ut, inte minst utomlands under reportageresor. Jag har blivit tagen för smågrabb vid intervjuer med gerillaledare och ex-presidenter. Jag blev kallad ”babyface” och ”Justin Bieber” av turkiska soldater, när jag greps för att ha sprungit över gränsen från kriget i Syrien illegalt. De fnissade åt mig innan de började tortera min holländsk-kurdiske journalistkollega.

Ett fåtal förolämpande exempel finns från Sverige. En fest i Stockholm, april, när en full, medelålders SVT-journalist kallar mig ”Syrienpojken” och säger att jag är kortare än vad han hade väntat sig. Rykten har förstås nått mig om att jag nämnts vid diskussioner på utbildningar för journalister i säkerhetstänk, inför arbete i riskzoner. Nej, jag är inte 20 år, och jo, jag är en riktig journalist med riktiga ambitioner och gott om publicerade resultat.

Men missförstå mig inte, jag är mycket glad för att jag ser ung ut. Det betyder att jag kommer kunna fortsätta utnyttja de genvägar och tricks som just ungdomar erbjuds. Jag kommer att bli fortsatt underskattad av vissa krafter, vilket redan gett mig mycket bra och avslöjande information både från intervjuer och från fältet. Folk är benägna att säga mer till någon de tror helt nyligen gett sig ut på vägarna och inte på långa vägar torkat bakom öronen, än till folk som ser mycket äldre och farliga ut. Jag ser därför hellre ung än gammal ut.

Så även om det grundar sig på en miss kring min ålder, är jag väldigt glad över att ha utsetts till en av Uppsalas 30 starkaste unga profiler. Stämmer kriterierna är det mitt journalistiska arbete som satt mig på listan, och det är ett erkännande jag blir oerhört stolt över. Leder det dessutom till mer uppmärksamhet för de frågor jag skrivit om, har vi alla vunnit på det. Tack!

11717214_10152966305291658_683025131_n

Comments are Disabled