Att lära av Förintelsen?

Sjuttioårsdagen av befrielsen av Auschwitz uppmärksammades med uttalanden av en rad samhällsrepresentanter, kungafamiljen och statsminister Löfven, som talade om vikten av att aldrig glömma nazismens förbrytelser.

Samma dag, den 27 januari, meddelades att åtal till sist väckts mot tre av vår tids nazister, som i augusti 2013 grovt misshandlade en man i centrala Uppsala. Upsala Nya Tidning publicerade flera av mina foton från sommardagen i fråga, som visade blod på gågatan och Svenska motståndsrörelsens flygblad om den hotfulla massinvandringen.

Allt skedde i fullt dagsljus, mitt bland massa människor, framför en rad vittnen och två poliser. Ändå behövdes en helt egen utredning av Upsala Nya Tidning, efter att jag tipsat dem om en rad oegentligheter och ytterligare bevismaterial som gick att hitta med Googlesökningar, för att det skulle leda fram till detta åtal. Polisen själv lade ner undersökningen efter ett halvår och UNT kunde i sin granskning visa hur de varken gått igenom bevismaterial ordentligt eller samverkat med andra polisavdelningar – trots att det rörde sig om ett våldsdåd av Sveriges våldsammaste vitmaktrörelse som sedan också fått gigantisk uppmärksamhet genom attacken i Kärrtorp.

För snart ett år sedan skrev jag om hur andra åtal skrotats och vissna beslut tagits, med en anmärkningsvärd förmåga att sammanfalla med andra viktiga datum. I detta fall har det åtminstone så smått rört sig åt ett positivt håll. Men inte utan att allt ändå får vissa minnestal och den utlovade utbildningsinsats den 27 januari att verka lite uddlöst.

Den 2 februari skrev jag om detta på SVT Opinion: ”Rättsväsendet måste ta rasistiska extremister på allvar”.

Comments are Disabled