Självstyret – jakten på en positiv historia

Mellanöstern kännetecknas av krig, förtryck, diktatur och etnisk-religiösa konflikter som är omöjliga att överbrygga. Det är en nattsvart och dystopisk plats. Så ser bilden av regionen ofta ut i rapporteringen, och Irak och Syrien går förstås idag i bräschen för den eländiga utvecklingen. Nyhetsflödet därifrån handlar ofta om mycket negativa saker, vilket påverkar synen på platsen.

Det är en välkänd trend som danska Dagbladet Information velat bemöta. Dagens nummer är därför en specialsatsning för att få fram en positiv tidning, som istället för de ständigt negativa historierna och problemen lyfter fram hoppfulla saker.

På framsidan har de satt mitt och Thorkils Rothes samskrivna reportage från Rojava, norra Syrien, om det multikulturella självstyre som där utropats i Schweizinspirerade kantoner. Om projektet i dessa kantoner som aktivt ska inkludera alla etniska och religiösa grupper, och som de hoppas kan sprida sig till resten av kulturlapptäcket Mellanöstern. Dagens nationalstater, speciellt de uppritade av västeuropeiska kolonialmakter, tycker man inte var en särskilt bra idé.

Idén bakom detta självstyre och samlevnadsprojekt kommer inte heller ur tomma luften, utan hämtar direkt inspiration från traktens kurdiska vänsterrörelse och PKK-gerilla. Som EU och USA satt en terrorstämpel på, sedan ett antal år tillbaka. Men Mellanöstern är en plats i förändring, särskilt i en situation med ISIS som hotbild och då gamla nationalstater faller sönder. Ur denna soppa sticker lokala initiativ till lösningar fram, på mångåriga missförhållanden som det flera gånger är västvärlden som skapat. Positiva historia från en – visst – annars väldigt problematisk region.

Reportaget kan läsas här.

20140916-211654-100001                         Foto: Thorkil Rothe

 

Comments are Disabled