Proggafton för förändring

Torsdagen den 1 maj intog superkonserten Progglådan Live den svenska huvudstaden och Cirkus. Vad som började som en gigantisk CD-box i fjol har nu blivit ett kanske återkommande livearrangemang, med musikerna bakom låtarna. Men också med nyare musiker, som delar proggrörelsens visioner om modiga kulturyttringar – gärna för progressiv samhällsförändring och solidaritet. Det var ingen slump att superkonserten förlades till just arbetarrörelsens internationella dag, under Sveriges supervalår, och under de fyra timmarna på Cirkus dedikerade flera av musikerna sina nummer till kampen mot utförsäkringar, mot vinster i välfärden, mot förvärrade sociala orättvisor. Som avslutning framförde alla 25 eller så artister ”Staten och kapitalet” tillsammans med kvarvarande medlemmar i Blå Tåget, som skrev låten. Publiken stod upp i sina stolar för att sjunga med.

Inför konserten intervjuade jag Blå Tåget, Nike Markelius och initiativtagaren Coste Apetrea för att veta mer om bakgrunden, proggrörelsens värderingar, och hur vi ska betrakta dagens samhälle. Det reportaget kan man läsa i Dagens ETC.

progg                         Foto: Joakim Medin

Comments are Disabled