På spaning efter Ungerns parlamentsval

Jag är på plats i Ungern inför landets parlamentsval, nu på söndag den 6 april. Har intervjuat oppositionen, har en källa som bekräftar valfusk kring hur ”fejkpartier” deltar i valet, har stått en meter från oppositionens premiärministerkandidat. Och idag ska jag se premiärminister Viktor Orbán tala vid ett valmöte i västra Ungern.

Ändå känns det som att ett parlamentsval knappt kommer äga rum om några dagar. Landets olika partier syns inte så mycket i TV. Premiärminister Orbán som kandiderar till omval har konsekvent vägrat delta i en TV-debatt med oppositionen. Valpropaganda finns det väldigt gott om på stora anslagstavlor, reklampelare och på sidorna av spårvagnar och bussar – men allt som oftast kommer de från bara regeringspartiet. Och ungrare själva säger att den spänning och uppladdning som brukar karaktärisera valen nu är som bortblåst. Alla vet redan resultatet: att Fidesz behåller makten. Och regeringen har själv sett till att ska lagar som garanterar denna status quo, menar många kritiker.

Om detta och den (bokstavligt talat) gigantiska smutskastningskampanjen mot oppositionen skriver jag i ett reportage i Dagens ETC.

28012014-IMG_4462                                Foto: Thorkil Rothe

Comments are Disabled