Böcker

NYHET! Juni 2018. Läs ett utdrag här.

Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern. Verbal förlag, 2018. 

Sedan 2010 har Ungerns premiärminister Viktor Orbán skaffat sig ett allt hårdare grepp om makten. Meningsmotståndare rensas ut, civilsamhället undermineras och en ny, lojal samhällselit växer fram. Regeringspartiet Fidesz kontrollerar merparten av alla medier och grundläggande demokratiska funktioner har monterats ned. En skrämselkultur har återvänt i samhället och Orbán har själv sagt sig vilja bygga ett illiberalt system.
I min nya reportagebok ger jag en bakgrund till det auktoritära styret och hur Orbán utnyttjat flyktingkrisen och rädslan för IS-terrorism för att behålla ett stort folkligt stöd. Regeringen sprider idén om att den judiske finansmannen och filantropen George Soros konspirerar för att smuggla in flyktingar till  Ungern – en kampanj med både antisemitiska och antimuslimska inslag. Samtidigt har Orbáns främlingsfientliga och nationalistiska politik gett honom många sympatisörer inom Europas högerradikala rörelser, även bland SD-profiler som själva migrerat till Budapest. Visar Ungern vägen till ett splittrat, auktoritärt Europa? Eller kan utvecklingen fortfarande vändas?
Den politiska utvecklingen i Ungern har länge varit av intresse för mig. I november 2014 medverkade jag som Ungernkännare i dokumentärserien ”En rom på resa”, som sändes i SVT.  Avsnittet kan ses här.
Orbánistan kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-87777-37-0). Mer information finns hos Verbal förlag.
Inför att Orbánistan skulle släppas blev jag intervjuad av bland andra SVT Kulturnyheterna, Upsala Nya Tidning och Dagens ETC


Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS. Leopard förlag, 2016.

2012 växte ett nytt kurdiskt, vänsterrevolutionärt självstyre fram i norra Syrien som en konsekvens av det sönderfall landet sett under kriget. Självstyret blev välkänt i omvärlden först på hösten 2014, när krigare från jihadiströrelsen Islamiska staten gick till attack mot den syriskkurdiska staden Kobane. Slaget gav upphov till en framgångsrik kurdisk-amerikansk militär allians mot IS, som ytterligare har stärkt kurdernas självstyre och rubbat Mellanösterns maktbalanser. Jag var den sista utländska journalisten på plats som rapporterade inifrån det IS-belägrade Kobane.
2016 gavs min debutbok Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS ut av Leopard förlag. Boken är ett reportage från krigets Syrien som särskilt fokuserar på kurderna där, deras självstyre och deras kamp mot IS. Innan slaget om Kobane hade jag som enda utländska journalist bevittnat hur syriskkurdiska styrkor räddat Sinjars yezidier undan IS folkmord och sexslaveri, in i Syrien. Ett halvår senare blev jag fängslad av den syriska Assadregimen som anklagade mig för spioneri. Jag följde de kurdiska styrkorna när de erövrade IS samhällen och kunde se att propagandan om att IS byggde en ny stat var mer än bara tomt prat.
Kobane bygger på på detta och annat material insamlat under fem reportageresor till krigets Syrien. Boken innehåller möten med såväl Assadregimen, IS-krigare, västerländska och svenska frivilligsoldater, som med kurderna och deras berömda kvinnliga soldater.
Kobane kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-73436-25-0). Mer information finns hos Leopard förlag.
I samband med släppet av Kobane blev jag intervjuad av Dagens ETC och av magasinet Omvärlden, av Nordegren & Epstein i Sveriges Radios P1, med flera. Under mitt program på bokmässan i Göteborg 2016 talade jag om boken med journalisten Cecilia Uddén från Sveriges Radio.

Kommentarer från recensenterna:

Joakim Medin är en orädd och kunnig ung frilansjournalist som rört sig i krigszoner där få andra vågat sätta sin fot. Krigets fasor är förvisso ständigt närvarande, inte minst i skildringen från belägringen av Kobane, ändå inte huvudsaken.”
– Dagens Nyheter
”Joakim Medins spännande och tankeväckande reportagebok Kobane handlar dels om kurdernas motstånd mot IS och dels om försöket att göra en form av socialistisk revolution.”
– Aftonbladet Kultur
”Det är en för svensk allmänhet oberättad historia, och Joakim Medins Kobane är lärorik, spännande, skrämmande och skickligt skriven.”
– Journalisten
”Det är viktigt att se världen som den är. Därför får den här boken högsta betyg.”
– Gotlands Tidningar
”I en tid då direktrapportering från krigsdrabbade områden inte bara är farligt – Medin var till exempel själv fängslad av den syriska regimen under en period – utan dessutom nedprioriterat hos allt mer magra nyhetsredaktioner, ger Medins bok en unik insyn i såväl det syriska inbördeskriget som i det kurdiska samhällsbygget.”
– Norra Skåne
”Jag har hört honom tala flera gånger. Sett hans prisade på-plats-ansträngningar för att komplicera och lyfta omvärldens blickar från stereotypa mediebilder av Syrien-krigets beståndsdelar. Frilansjournalisten Joakim Medin vill förklara.”
– Dagen
”Bilderna han förmedlar tar läsaren närmare Syrienkonflikten, synliggör de villkor miljoner människoöden flyr för att sätta sig i en båt över Medelhavet.”
– Arbetet
”Medins Kobane innehåller ny, fascinerande och viktig information som inte funnits publicerad på svenska, och inte nödvändigtvis ens på engelska.”
– Ny Tid

Andra böcker och rapporter

Human Rights in Practice. Rapport, 2018.

Integrationen av flyktingar och migranter i Europa har blivit en av våra tids stora politiska frågor. Sedan flera år har EU-kommissionen dragit upp riktlinjer för hur introduktions- och språkkurser för tredjelandsmedborgare bör se ut. Sedan flyktingkrisen nådde Europa år 2015 har trenden dock varit att mänskliga rättigheter försvunnit som rekommenderat tema i kurserna för flyktingar och migranter. Sedan dess talar både EU-kommissionen och medlemsstaters regeringar mer om behovet att undervisa om bara kultur, värderingar och skyldigheter.

I denna rapport utvärderar jag det tvååriga integrationsprojektet Human Rights in Practice, som varit verksamt 2016–2018 i Sverige, Grekland, Portugal, Storbritannien och Tyskland . Projektet har gått emot trenden genom att medvetet göra mänskliga rättigheter till det bärande temat i introduktions- och språkkurser, i offentliga och oberoende språkskolor. Jag talar med språklärare, flyktingar och migranter om hur de själva upplevt en undervisning som inte talar om europeiska värderingar utan om universella rättigheter och normer, och hur dessa manifesteras i staters lagar och system. Kan en sådan undervisning bidra till integration?

Projektet Human Rights in Practice har finansierats av EU-kommissionen. Mer information på svenska och möjlighet att ladda ner rapporten finns på Folkuniversitetets hemsida. 

 

Turkiets förvandling – Så stryper Erdoğan demokratin. Rapport, Tankesmedjan Tiden, 2017.

Sedan flera år tillbaka har Turkiet sett allt större interna oroligheter och problem med omvärlden, både som en konsekvens av kriget i Syrien och av andra skäl. Inbördeskriget mot den kurdiska PKK-gerillan återvände 2015 och har resulterat i stora övergrepp. 2016 kom ett kuppförsök mot president Recep Tayyip Erdoğan, varpå presidenten beordrat massarresteringar och massavskedanden av oppositionella, förbjudit en mängd organisationer, med mera.
Redan innan kuppförsöket hade Erdoğans styre blivit allt mer auktoritärt och lett till hårda nedslag mot pressfriheten och oppositionella rörelser. Det står i stor kontrast till de demokratiska och liberala sidor Erdoğan visade upp när han och hans parti AKP först kom till makten 2002. I denna studierapport ger jag en bakgrund till Erdoğans auktoritära styre, till hans politiska förändringar och till hur han använt oroligheterna efter kuppförsöket 2016 för att kunna introducera ett maktcentraliserande presidentsystem.
Rapporten kan laddas ner hos Tankesmedjan Tiden, (ISBN: 978-91-88224-40-8).

 

Syrien – Revolutionen, makten och människorna. Antologi, Verbal förlag, 2015.

Fyra år efter att det syriska upproret inleddes hade 200 000 människor dödats och miljoner drivits på flykten. Varför ledde inte upproret till regimens fall? Vad betyder den regionala maktkampen för utsikterna till demokrati i Syrien? Hur ser vardagen ut för aktivister i städer som befriats ur regimens grepp? Varför blev staden Kobane en symbol för motståndet mot extremisterna i Islamiska staten? Kan landet resa sig ur spillrorna efter ett krig som skördat tiotusentals människoliv och gjort miljoner till flyktingar? Och vad kan omvärlden egentligen göra?
Antologiboken Syrien – Revolutionen, makten och människorna ger nya perspektiv på en av vår tids värsta konflikter och den svåra kampen mot både diktaturen och mot religiösa extremister.
Medverkande i boken: Joseph Daher, Razan Ghazzawi, Helena Gillinger, Bitte Hammargren, Aron Lund, Joakim Medin, Yasser Munif, Somar Al Naher, Niklas Orrenius och Kjetil Selvik.
Boken kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-87777-11-0). Mer information finns hos Verbal förlag.

 

Signaler från ett sopnedkast – En radiohistoria. Antologi, USAF Förlag, 2014.

I Signaler från ett sopnedkast samlas berättelser i reportageform om hur Studentradion i Uppsala bildades. Vi får veta hur allt började och om premiärsändningarna från sopnedkastet. Om hur kärleken till musiken gjorde de första medlemmarna till personliga ovänner. Vi får läsa om när Studentradion regerade radiouppsala och om fallet från tronen. Om hur allt nästan tog slut och om personerna som i sista stund ryckte Studentradion från ravinens kant. Men det här är också berättelsen om musiken, mutmiddagar med vaktelägg, en tårta till Annika Lantz, sändarna som blev kändisar och om eldsjälarna som gjort allt möjligt, både före och efter det statliga radiomonopolets avskaffande.
Medverkande i antologiboken: Lisa Gidlöf, Emma Liedberg, Joakim Medin, Niklas Norén och Ellinor Skagegård.
Boken kan beställas via Publit, (ISBN: 978-91-76090-64-0).