Böcker

Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern. Verbal förlag, 2018

Sedan 2010 har Ungerns premiärminister Viktor Orbán skaffat sig ett allt hårdare grepp om makten. Meningsmotståndare rensas ut, civilsamhället undermineras och en ny, lojal samhällselit växer fram. Regeringspartiet Fidesz kontrollerar merparten av alla medier och grundläggande demokratiska funktioner har monterats ned. En skrämselkultur har återvänt i samhället och Orbán har själv sagt sig vilja bygga ett illiberalt system.
I min nya reportagebok Orbánistan ger jag en bakgrund till det auktoritära styret och hur Orbán utnyttjat flyktingkrisen och rädslan för IS-terrorism för att behålla ett stort folkligt stöd. Regeringen sprider idén om att den judiske finansmannen och filantropen George Soros konspirerar för att smuggla in flyktingar till  Ungern. Orbáns främlingsfientliga och nationalistiska politik gett honom många sympatisörer inom Europas högerradikala rörelser, även bland profiler i Sverigedemokraterna. Visar Ungern vägen till ett splittrat, auktoritärt Europa? Eller kan utvecklingen fortfarande vändas? Läs ett utdrag här.
Den politiska utvecklingen i Ungern har länge varit av intresse för mig. I november 2014 medverkade jag som Ungernkännare i dokumentärserien ”En rom på resa”, som sändes i SVT.  Avsnittet kan ses här.
Orbánistan kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-87777-37-0). Mer information finns hos Verbal förlag.
Inför att Orbánistan skulle släppas blev jag intervjuad av bland andra SVT Kulturnyheterna, Upsala Nya Tidning och Dagens ETC

Kommentarer från recensenterna:

”När det bränner till är den här boken en pärla. […] Orbánistan är en på många sätt viktig och modig bok.”
– Svenska Dagbladet
”Joakim Medins bok om Ungern av i dag är en initierad skildring av ett land där den politiska ledningen både vill vara med i internationella gemenskaper och samtidigt vara fri att överge dessa gemenskapers värdegrunder när det passar den egna nationella ideologin.”
– Aftonbladet
”Medin gör ett fint journalistiskt fotarbete. Han intervjuar oppositionspolitiker och intellektuella, går på valmöte med Jobbik, blir gripen av polisen när han närmar sig ett flyktingläger, läser brevväxlingar mellan EU och Ungern och pratar med korruptionsutredare och hårt pressade flyktingvänner.”
– Sydsvenskan
”Orbánistan är den bästa och mest aktuella skildringen av Orbáns nya Ungern som finns tillgänglig på svenska och måsteläsning för alla som vill förstå sig på vad som sker där.”
– Ny Tid
”En detaljerad och mycket läsvärd beskrivning av utvecklingen i Ungern under premiärminister Viktor Orbáns styre.”
– Amnesty Press

Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS. Leopard förlag, 2016

2012 växte ett nytt kurdiskt, vänsterrevolutionärt självstyre fram i norra Syrien som en konsekvens av landets sönderfall under kriget. Självstyret blev välkänt i omvärlden först på hösten 2014 när jihadiströrelsen Islamiska staten gick till attack mot den syriskkurdiska staden Kobane. Slaget om staden gav upphov till en kurdisk-amerikansk militär allians som ytterligare har stärkt kurdernas självstyre. Jag var den sista utländska journalisten som rapporterade inifrån det IS-belägrade Kobane.
2016 släpptes min debutbok Kobane av Leopard förlag. Boken bygger på material insamlat under fem reportageresor till krigets Syrien och fokuserar särskilt på kurdernas självstyre och roll i det syriska kriget – särskilt deras kamp mot IS. Innan slaget om Kobane bevittnade jag som enda utländska journalist hur syriskkurdiska styrkor räddade Sinjars yezidier undan IS folkmord och sexslaveri. Ett halvår senare blev jag fängslad av den syriska Assadregimen, som anklagade mig för spioneri. Jag följde de kurdiska styrkorna när de erövrade IS samhällen och kunde se att IS verkligen försökte byggde en ny stat.
Kobane handlar om små människor i stormaktsspel, om ideologi och historia i Mellanöstern, samt om regionens rubbande maktbalanser. Boken innehåller möten med såväl Assadregimen, IS-krigare, västerländska och svenska frivilligsoldater, som med kurderna och deras berömda kvinnliga soldater.
Kobane kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-73436-25-0). Mer information finns hos Leopard förlag.
I samband med släppet av Kobane blev jag intervjuad av Dagens ETC och av magasinet Omvärlden, av Nordegren & Epstein i Sveriges Radios P1, med flera. Under mitt program på bokmässan i Göteborg 2016 talade jag om boken med journalisten Cecilia Uddén från Sveriges Radio.

Kommentarer från recensenterna:

Joakim Medin är en orädd och kunnig ung frilansjournalist som rört sig i krigszoner där få andra vågat sätta sin fot. Krigets fasor är förvisso ständigt närvarande, inte minst i skildringen från belägringen av Kobane, ändå inte huvudsaken.”
– Dagens Nyheter
”Joakim Medins spännande och tankeväckande reportagebok Kobane handlar dels om kurdernas motstånd mot IS och dels om försöket att göra en form av socialistisk revolution.”
– Aftonbladet
”Det är en för svensk allmänhet oberättad historia, och Joakim Medins Kobane är lärorik, spännande, skrämmande och skickligt skriven.”
– Journalisten
”Det är viktigt att se världen som den är. Därför får den här boken högsta betyg.”
– Gotlands Tidningar
”I en tid då direktrapportering från krigsdrabbade områden inte bara är farligt – Medin var till exempel själv fängslad av den syriska regimen under en period – utan dessutom nedprioriterat hos allt mer magra nyhetsredaktioner, ger Medins bok en unik insyn i såväl det syriska inbördeskriget som i det kurdiska samhällsbygget.”
– Norra Skåne
”Jag har hört honom tala flera gånger. Sett hans prisade på-plats-ansträngningar för att komplicera och lyfta omvärldens blickar från stereotypa mediebilder av Syrien-krigets beståndsdelar. Frilansjournalisten Joakim Medin vill förklara.”
– Dagen
”Bilderna han förmedlar tar läsaren närmare Syrienkonflikten, synliggör de villkor miljoner människoöden flyr för att sätta sig i en båt över Medelhavet.”
– Arbetet
”Medins Kobane innehåller ny, fascinerande och viktig information som inte funnits publicerad på svenska, och inte nödvändigtvis ens på engelska.”
– Ny Tid

Andra böcker och rapporter

Welcome to Sin City – Swedish male sex tourists in prostitution
industries abroad. Rapport, 2018

1999 trädde den svenska sexköpslagen i kraft, som kriminaliserar köp av sexuella tjänster. Svenska män fortsätter dock att köpa sex och gör oftast så utomlands. I den 120-sidiga rapporten Welcome to Sin City har jag på uppdrag av nätverket Schyst resande granskat svenska manliga sexturister i prostitutionsindustrier utomlands, för att avslöja deras efterfrågan på prostitution, deras beteenden och miljön som de vistas i. 
Jag wallraffade – antog en falsk identitet – som en sexköpare under nära en månads tid i Thailand, för att samla in materialet. Rapporten är en av de första studierna där ett större antal svenska män själva och helt osminkat får kommentera sitt sexköpande. Rapporten avslöjar en värld av fattigdom, ensamhet, alkohol, sexism, rasism, snedvridna strukturer och mytbildningar. Jag kategoriserar sexköparna för att visa mekanismerna som ligger bakom deras beteende, och beskriver hur ”vanliga” turister även bidrar till att normalisera sexindustrin.
Rapporten kan laddas ner här. Mer information finns hos uppdragsgivaren, nätverket Schyst resande. 

 

Human Rights in Practice. Rapport, 2018

Integrationen av flyktingar och migranter har idag blivit en av de viktigaste politiska frågorna i Europa. EU-kommissionen har i åratal dragit upp riktlinjer för hur introduktions- och språkkurser bör se ut, men sedan flyktingkrisen 2015 har de universella mänskliga rättigheterna försvunnit som ett rekommenderat tema i kurserna. Både EU-kommissionen och enskilda regeringar talar idag istället mer om behovet att undervisa om bara kultur, ”nationella värderingar” och skyldigheter. Men hur effektivt är detta?

Under 2016–2018 pågick det internationella integrationsprojektet Human Rights in Practice i Sverige och fyra andra EU-länder. Projektet finansierades av EU-kommissionen och gick emot ovanstående trend, genom att arrangera integrationskurser med mänskliga rättigheter som det bärande temat. I denna utvärderingsrapport talar jag med nyanlända flyktingar och migranter om huruvida de bättre har förstått lagar och systemen i EU-länderna, efter att de gått kurserna om mänskliga rättigheter. Kan en undervisning som lyfter dessa gemensamma beröringspunkter, istället för kulturella skillnader, bidra till en bättre integration?

Mer information och möjlighet att ladda ner rapporten finns på Folkuniversitetets hemsida. 

 

Turkiets förvandling – Så stryper Erdoğan demokratin. Rapport, Tankesmedjan Tiden, 2017

Sedan flera år tillbaka har Turkiet sett allt större interna oroligheter och problem med omvärlden, både som en konsekvens av kriget i Syrien och av andra skäl. Inbördeskriget mot den kurdiska PKK-gerillan återvände 2015 och har resulterat i stora övergrepp. 2016 kom ett kuppförsök mot president Recep Tayyip Erdoğan, varpå presidenten beordrat massarresteringar och massavskedanden av oppositionella, förbjudit en mängd organisationer, med mera.
Redan innan kuppförsöket hade Erdoğans styre blivit allt mer auktoritärt och lett till hårda nedslag mot pressfriheten och oppositionella rörelser. Det står i stor kontrast till de demokratiska och liberala sidor Erdoğan visade upp när han och hans parti AKP först kom till makten 2002. I denna studierapport som skrivits på uppdrag av Tankesmedjan Tiden ger jag en bakgrund till Erdoğans auktoritära styre, till hans politiska förändringar och till hur han använt oroligheterna efter kuppförsöket 2016 för att kunna introducera ett maktcentraliserande presidentsystem.
Rapporten kan laddas ner från Tankesmedjan Tidens hemsida, (ISBN: 978-91-88224-40-8).

 

Syrien – Revolutionen, makten och människorna. Antologi, Verbal förlag, 2015

Fyra år efter att det syriska upproret inleddes hade 200 000 människor dödats och miljoner drivits på flykten. Varför ledde inte upproret till regimens fall? Vad betyder den regionala maktkampen för utsikterna till demokrati i Syrien? Hur ser vardagen ut för aktivister i städer som befriats ur regimens grepp? Varför blev staden Kobane en symbol för motståndet mot extremisterna i Islamiska staten? Kan landet resa sig ur spillrorna efter ett krig som skördat tiotusentals människoliv och gjort miljoner till flyktingar? Och vad kan omvärlden egentligen göra?
Antologiboken Syrien – Revolutionen, makten och människorna ger nya perspektiv på en av vår tids värsta konflikter och den svåra kampen mot både diktaturen och mot religiösa extremister.
Medverkande i boken: Joseph Daher, Razan Ghazzawi, Helena Gillinger, Bitte Hammargren, Aron Lund, Joakim Medin, Yasser Munif, Somar Al Naher, Niklas Orrenius och Kjetil Selvik.
Boken kan beställas från Adlibris eller Bokus, (ISBN: 978-91-87777-11-0). Mer information finns hos Verbal förlag.

 

Signaler från ett sopnedkast – En radiohistoria. Antologi, USAF Förlag, 2014

I Signaler från ett sopnedkast samlas berättelser i reportageform om hur Studentradion i Uppsala bildades. Vi får veta hur allt började och om premiärsändningarna från sopnedkastet. Om hur kärleken till musiken gjorde de första medlemmarna till personliga ovänner. Vi får läsa om när Studentradion regerade radiouppsala och om fallet från tronen. Om hur allt nästan tog slut och om personerna som i sista stund ryckte Studentradion från ravinens kant. Men det här är också berättelsen om musiken, mutmiddagar med vaktelägg, en tårta till Annika Lantz, sändarna som blev kändisar och om eldsjälarna som gjort allt möjligt, både före och efter det statliga radiomonopolets avskaffande.
Medverkande i antologiboken: Lisa Gidlöf, Emma Liedberg, Joakim Medin, Niklas Norén och Ellinor Skagegård.
Boken kan beställas via Publit, (ISBN: 978-91-76090-64-0).