På plats i Kobane, norra Syrien

Inte utan vissa svårigheter har jag åter tagit mig in i Syrien, och nu till den kurdiska kantonen Kobane i norr. Sedan förra helgen har till sist denna plats fått stor internationell uppmärksamhet, eftersom de nu ännu hårdare attacker man utsatts för från ISIS resulterat i en massiv flyktingström. Folk vill inte vara med om folkmord.

Solen har gått ner, och det betyder att det ekar av artilleribeskjutning, Kalashnikovs, granatkastare och raketer som fundamentalisterna skjuter över slätten, hitåt. De befinner sig 10-15 km härifrån och omringar staden söderut, västerut och österut. Norrut vaktar den turkiska armén vid gränsen, och där har jag bott i ett tältläger med aktivister som protesterat mot att de inte blir insläppta som frivilliga till Kobanes fronter. För att förhindra ett folkmord och en ännu större flyktingkatastrof. Tårgas har skjutits även idag.

Och ja USA har börjat bomba, men inte alls här, vilket gör folk ännu mer oroliga.

Varje meter som förloras åt ISIS är ett steg närmare slutet. Idag bildades en massiv ring av människor runt det fria samhället, för att symboliskt skydda det med sina kroppar.

Jag följer utvecklingen på plats, alla medier är välkomna att kontakta mig. Telefon: 0046 735565518

IMG_4091                                       Foto: Joakim Medin

Comments are Disabled