Vit fosfor återvänder som stridsmedel i Irak

Vi stod skyddade bakom en jordvall vid fronten öster om Mosul, i norra Irak, när de kurdiska peshmergastyrkorna på eftermiddagen upptäckte en IS-prickskytt någon kilometer bort. En soldat hämtade ett tungt maskingevär och sköt i flera minuter bort mot jihadisten. Ren rutin och inget konstigt. Men plötsligt dök något helt annat upp, på himlen ovanför ett IS-kontrollerat samhälle på slätten framför oss. Ett vitt rökmoln, som det föll en mängd mindre projektiler från ner mot marken. Projektilerna bildade vita rökstreck, nästan som om molnen fått rötter. De följande tio minuterna dök flera nya moln upp, vars laster orsakade häftig brand och rökutveckling hos IS nedanför.

– Kolla på det där. Vad fan är det där för någonting? frågade en förvånad kurdisk soldat.

Så gick det till när jag på eftermiddagen den 20 oktober i år blev vittne till hur IS bombades med vit fosfor. Tydligen var det enda andra, västerländska vittnet en fotograf från New York Times. IS bombades med fosfor av av koalitionen som då kämpade för att rycka fram emot Mosuls östra utkanter. Men det betyder inte att vem som helst i koalitionen kan ha stått bakom beskjutningen. Tvärtom kan bara någon eller några enstaka aktörer ha haft tillgång till sådana bomber – och tidigare på hösten hade Pentagon själv publicerat bilder som visade sådana bomber i händerna på deras amerikanska soldater i Irak.

Användningen av vit fosfor till allt annat än bara markering eller maskering är förbjudet enligt internationell lag, på grund av de allvarliga skador kemikalierna åstadkommer på människor. Vit fosfor har dessutom redan en kontroversiell status i Irak, på grund av hur det användes mot insurgenter av de amerikanska styrkorna i Irak, redan för åratal sedan.

Jag skrev en artikel i Dagens ETC med detta avslöjande, efter att även Amnesty International offentliggjort bilderna av fosformolnen som New York Times-fotografen skickat till dem. Likaså bidrog jag till en artikel i den norska dagstidningen Klassekampen, och intervjuades till en artikel i Danmark.

2s6a2645                                         Det IS-kontrollerade Karamlesh bombas med vit fosfor, den 20 oktober 2016. Foto: Joakim Medin

Comments are Disabled